OKO
Overleg Kleine Onderwijsverstrekkers
Als OKO zijn wij een overlegplatform waar de kleinere koepels van het vrij gesubsidieerd onderwijs elkaar ontmoeten met het oog op een gezamenlijke vertegenwoordiging in diverse beleidsorganen van de Vlaamse Overheid, zoals de Vlaamse Onderwijsraad, het Overkoepelend Onderhandelingscomité, het Centraal Paritair Comité of de Kamer van Beroep.
Tussen de volgende vier organisaties is er een samenwerkingsverband:
Inhoudelijk vertegenwoordigt OKO verschillende strekkingen in het onderwijsveld. Gemeenschappelijk hebben we, naast onze beperkte verspreiding, vooral een specifiek of geprofileerd aanbod met een eigen pedagogisch concept en/of gezindheid, specifieke opleidingen en eigen vormen van schoolbestuur.Tevens streven wij voor onze scholen een grote autonomie en het recht op verscheidenheid na. We zijn scholen die van onderuit ontstaan zijn en die vaak gedragen worden door een sterke participatieve ouderwerking.
Specifiek kenmerk daarnaast voor de scholen van het Overleg Kleine Onderwijsverstrekkers is de gerichtheid op kleinschaligheid, een kwaliteitselement dat naast een paar andere elementen als een cruciaal punt door het Overleg Kleine
Onderwijsverstrekkers naar de overheid verdedigd wordt bij de toekomstige hervorming van het secundair onderwijs.
Onze scholen vinden hun reden van bestaan in de bewuste keuze van ouders, leerkrachten, leerlingen en cursisten voor specifieke kenmerken. Samen bieden de 4 betrokken verenigingen van schoolbesturen onderwijs aan op verschillende niveaus en in diverse onderwijsvormen: van kleuterschool tot volwassenenonderwijs. Er is zowel gewoon als buitengewoon onderwijs vertegenwoordigd.
Actueel
Het Overleg kleine Onderwijsverstrekkers geeft een protocol van niet-akkoord met het voorontwerp van decreet betreffende het onderwijs XXIV omwille van de ingrijpende en inhoudelijke maatregelen die getroffen worden voor het basisonderwijs.
OKO is bezorgd over de grote impact van verschillende hervormingen in het basisonderwijs in de aanloop naar de hervorming van het secundair onderwijs: wijzigingen bij het uitreiken van het getuigschrift basisonderwijs, competentiegericht formuleren van de eindtermen, installeren van vakleraren en een nieuwe structuur voor de leergebieden.
Hieronder kun je de tekst hierover downloaden.
Meer over OKO